Kulak kiri diye adlandırılan buşon aslında vücudun ürettiği koruyucu bir salgıdır. Kulak kiri cildin yağ ve ter bezlerinin salgısı ve epitelyum döküntülerinden oluşur. Buşon aslında kir değildir. Kulak kiri, kulak kanalını tahriş edebilecek enfekte edebilecek enfeksiyonlara daha duyarlıdır.
Kulak kiri diye adlandırılan buşon aslından vücudun ürettiği koruyucu bir salgıdır. Kulak kiri cildin yağ ve ter bezlerinin salgısı ve epitelyum döküntülerinden oluşur. Buşon aslında kir değildir. Kulak kiri, kulak kanalını tahriş edebilecek enfekte edebilecek enfeksiyonlara daha duyarlıdır.
Kulaklarımız kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Kulak içini fazla kurcalamak, kulak pamuğu gibi cisimlerle kulağı temizlemek doğru değildir.
Kulak kiri, cerumen salgısının içten toplandığı deri döküntüleri ve dıştan giren toz ve benzeri küçük zerrecikleri tutarak olduğu yerde birikir ve zamanla sertleşme sonucunda oluşur.
İnsanların fiziksel yapısına göre kulağı az ya da çok kir üretir. Kulak kiri kulak kanalını tıkadığı zaman sesin kulak zarına ulaşmasını engelleyerek duyma güçlüğü meydana getirir. Ayrıca aşağıdaki belirtiler, kulak kirinin fazlalaştığı zamanlarda ortaya çıkar.
- Kulakta çınlama
- Kulakta kötü koku
- Kulakta işitme kaybı
- Kulakta doluluk hissi
- Kulak ağrısı
- Kulakta sürekli bir kaşınma hissi
Evde kulak kirini temizlemenin en uygun yöntemi bir peçete ve ya havlu yardımıyla silerek temizlemektir. Kulak temizleme çubukları uzmanlar tarafından uygun görülmemektedir. Kulak zarına zarar verebileceği yada kulak kirini iterek kirin birikmesine sebep olabileceğinden dolayı tavsiye edilmemektedir.
Kulak temizleme de tavsiye edilen yöntemler şunlardır:
- Tıkalı olan kulağa 2 damla oda sıcaklığında zeytin yağı damlatmak
- Kulağa 2 damla elma sirkesi damlatmak
- Kulağa masaj yaparak açmaya çalışmak
- Gliserinle kulak açmak
- Ağrılı kulağa 2 damla soğan suyu damlatmak gibi yöntemler kulak tıkanıklığına çare olabilir. Bu yöntemler doktora danışılmadan uygulanmamalıdır.