Facebookta Paylaş Tweetle

P0003 Yakıt Hacmi Regülatörü Kontrol Devresi Düşük

Tarih
02 ARA 2021
Yazar

P0003 Yakıt Hacmi Regülatörü Kontrol Devresi Düşük

P0003 Yakıt Hacmi Regülatörü Kontrol Devresi Düşük arıza kodu nedir? P0003 arıza kodu ne anlama gelir ve nasıl düzeltilir?

P0003 sorun kodu tanımı

P0003 kodu, yakıt basınç regülatörünüze bağlanan elektrik devresi ile ilişkilidir.

P0001, P0002 veya P0004 gibi diğer kodlarla da ilgili olabilir.

 

P0003 kodunun anlamı

P0003, motorunuza monte edilmiş yakıt enjeksiyon rayınızdaki yakıt basınç regülatörünüzden gelen motor kontrol modülünün (ECM) okuma sinyalleriyle ilgili bir sorunu belirten genel bir OBD-II kodudur.

ECM, bu devre aracılığıyla motorunuza giden yakıt pompanızdan gelen yakıt basıncınızı düzenler ve yakıt basınç sensöründen gerçek yakıt basıncınız hakkında girdi alır. Bilgisayar yakıt basıncının yakıt pompasına komut vermediğini algıladığında, Motoru Kontrol Et Işığını ve bu kodu ayarlar. Kod yakıt ekonomisini etkiler ve muhtemelen motora zarar verir.

Aracınız, aracınızın olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamak için birlikte çalışan temel sistemlerle donatılmıştır. Örneğin otomotiv yakıt sistemi birkaç bileşenden oluşur. Bu sistemin en önemli bileşenlerinden biri bir yakıt pompasıdır.

Yakıt pompanız gibi motor bileşenlerinin arızalanması bazen kaçınılmazdır. Neyse ki modern araçlar, motor bileşenlerinizde bir sorun olduğunda genellikle sizi uyaran yerleşik teşhis (OBD) sistemleriyle donatılmıştır.

P0003, belirli araçlarda bulunan yüksek basınçlı yakıt pompasının çalışmasıyla ilgili genel bir teşhis hata kodudur.

Diyagnostik hata kodu (DTC) P0003, "Yakıt Hacmi Regülatörü Kontrol Devresi Düşük" anlamına gelir. Nadir olsa da, tarama aletinizin bu kodu alması imkansız değildir. P0003 kodu, yaygın olarak common rail dizel (CRD) motorlarda ve benzinli doğrudan enjeksiyonlu (GDI) donanımlı araçlarda görülür.

Kod P0003, güç aktarma sistemi kontrol modülünüzün (PCM) yakıt hacmi regülatörünüzün voltaj okumalarının normal aralığın altında olduğunu tespit ettiği anlamına gelir.

Yakıt Hacmi Regülatörleri Hakkında Daha Fazla Bilgi

Yakıt hacmi regülatörünün (yakıt hacmi kontrol valfi olarak da bilinir) rolü, yüksek basınç pompasına giren yakıt miktarını düzenlemektir. Bir otomotiv yakıt sistemi, yakıt deposu, yakıt enjektörü, hatlar ve filtreler gibi çeşitli bileşenlerden oluşur. Yüksek basınçlı yakıt sistemleri, yüksek basınçlı bir yakıt pompası ile donatılmıştır.

Yüksek basınçlı yakıt pompasının rolü, yakıt rayındaki yakıt basıncını arttırmaktır. Bu basınç, yakıt enjektörlerinizin olması gerektiği gibi çalışması için gereklidir. CRD ve GDI yakıt sistemlerinin düşük ve yüksek basınç tarafı vardır. Yakıt hacmi regülatörü, yüksek basınçlı yakıt pompasına giden basıncı kontrol etmekten sorumlu kısımdır.

P0003, PCM yakıt hacmi düzenleyici devre voltajının mevcut çalışma durumu için belirtilen sınırın altında olduğunu tespit ettiğinde ayarlanır.

 

P0003 koduna ne sebep olur?

Yakıt hacmi regülatörü kontrol devresi düşük kodunun birkaç nedeni olabilir:

  • - Sensör konnektöründe olası korozyon
  • - ECM'ye giden sensör kablolarında kısa devre
  • - Arızalı bir yakıt basınç regülatörü
  • - ECM hasarlı

 

P0003 kodunun belirtileri nelerdir?

P0003 kodu, gösterge panelinde bir motor arıza lambası üretecek ve muhtemelen şunları etkileyecektir:

  • - Sürüş sırasında motor performansı düşebilir
  • - Atmış sigortalar
  • - ECM'de hasar
  • - Sürüş sırasında olası stop etme
  • - Egzozdan siyah veya beyaz duman görülmesi
  • - Düşük yakıt ekonomisi
  • - Katalitik konvertörde hasar

 

Bir tamirci P0003 kodunu nasıl teşhis eder?

P0003, fabrika sensör okumaları yapabilen gelişmiş bir tarama aleti ile doğru şekilde teşhis edilir. Kalifiye bir teknisyen, sorunun ne zaman ortaya çıktığını veya hala devam edip etmediğini belirlemek için gelişmiş tarama aletindeki verileri okuyabilir. Arızanın geri dönüp dönmediğini veya mevcut olup olmadığını görmek için tarama aleti verilerini izlerken kodu/ışığı silebilir ve aracı test edebilirler.

Kablo tesisatının, koruyucu kaplamanın kesilmesini, kablo demetinin incelenmesini ve kaplamanın değiştirilmesini gerektiren hasar açısından incelenmesi gerekebilir.

Testin koşullarına, muhtemelen kodun silinmesine ve verileri izlerken bir yol testine bağlı olarak, daha fazla teşhis gerekebilir. Teşhis, aşağıdakiler gibi birden fazla araç gerektirebilir:

  • - ECM veri değerlerini okumak için gelişmiş bir tarama aracı
  • - Ekleri olan bir dijital voltaj ölçer
  • - Bir yakıt basınç test cihazı

 

P0003 kodunu teşhis ederken yaygın hatalar

Sadece yakıt basınç regülatörünü değiştirmek, sorununuzu çözmede asla başarılı bir onarımı garanti etmez. Yakıt sistemindeki birkaç bileşenden ve yukarıda listelenen kablolardan veya daha fazlasından kaynaklanabilir.

Yukarıda listelenen özel ekipmanla yapılan görsel inceleme ve test, yakıt basınç regülatörünü gereksiz yere değiştirmeden önce sorununuzu doğrulayacaktır.

Elektrik sinyallerinin, yakıt basınç regülatörünün değiştirilmesi gerektiğinden veya başka bir sorun olması durumundan emin olmak için gelişmiş bir tarama aleti, bir voltaj ölçer ve bir yakıt basıncı test cihazı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Ek muayene ve test gerekebilir.

 

P0003 kodu ne kadar ciddi?

P0003 hata kodu aracınızın çalışmasına neden olabilir ve şunları yapabilir:

  • - Yakıt ekonominiz düşebilir
  • - Motorunuzda kalıcı hasara neden olabilecek yakıt dengesizliğine neden olabilir
  • - Katalitik konvertörlerinize hasar verebilir (ki bu pahalı bir onarımdır)
  • - ECM'nize zarar verebilir (özel programlama gerektirir)
  • - Kablo demetinize zarar verebilir
  • - Aracınızın emisyonları geçmesini önleyebilir

Kalifiye bir teknisyen, bu olası sorunları ve diğer sistemlerinize etkilerini doğrulamak için sorunu uygun araçlar ve zamanla teşhis edebilir.

 

P0003 kodunu hangi onarımlar düzeltebilir?

P0003 kodunu onarmak için en yaygın prosedür aşağıdaki gibidir:

  • - Profesyonel bir tarama aleti bağlayın. Kodun var olduğunu doğrulayın.
  • - Sorunla ilgili olabilecek diğer hata kodlarını kontrol edin, ardından hangi hata kodlarının döndüğünü görmek için hata kodlarını silin.
  • - ECM'den tarama aleti verilerini analiz edin.
  • - Ekli diğer aletlerle ECM'den gelen tarama aleti verilerini analiz ederken aracı yol testi yapın.
  • - P0003 kodunun dönüp dönmediğini doğrulayın.
  • - Yukarıda listelenen tüm öğeleri inceleyin. (kablolama, voltajlar, vb.)
  • - Sorun tekrarlanıyor gibi görünüyorsa, yukarıda listelenen özel araçlarla sorunu daha fazla teşhis edin. Sensörden gelen sinyaller ve kablolama, sorunun nerede olduğunu belirlemek için analiz gerektirir. Sinyaller iyiyse, kabloların, bilgisayarın veya yakıt sisteminin daha fazla test edilmesi gerekir.
  • - Yakıt basınç regülatörünü, kablolamayı, ECM'yi (programlama gerektirir) veya arızalı olanı değiştirin.

Dizel yakıt sistemi, düşük basınç ve yüksek basınç tarafı içerir. Alçak basınç tarafı; tank, pompa, filtreler, su ayırıcı, tahliye vanaları ve gerekli yakıt hatlarından oluşur. Yüksek basınç tarafı, enjeksiyon tipine göre değişir, ancak tipik olarak bir yüksek basınç pompası ve yakıt rayından oluşur.

Yakıt hacmi kontrol valfi (FVCV), çoğu modern common rail dizel motordaki yüksek basınç pompasında bulunur. Dahili transfer pompasından yüksek basınçlı pompa bileşenlerine giden yakıtın hacmini düzenler. Valf, motorun taleplerini karşılamak için sistemin alçak basınç tarafını ayarlar.

FVCV, PCM tarafından kontrol edilen görev döngüsü kontrollü bir solenoiddir. Solenoidin bir tarafı pil gücü alır ve diğer tarafı PCM tarafından aralıklı olarak topraklanır.

FVCV ve yakıt basıncı kontrol valfinin (FPCV) kombinasyonu, motora doğru şekilde yakıt beslemek için kullanılır. Yakıt basınç sensörü, FVCV ve FPCV çalışmasını izler ve herhangi bir değişiklik olması durumunda güç aktarma sistemi kontrol modülünü (PCM) bilgilendirir.

P0003 kodu, yakıt hacmi regülatörü kontrol devresi anlamına gelir. PCM, FVCV devresinin durumunu izler ve bir düşük devre bulduğunda bu kodu ayarlar.

Not: Devre Düşük Giriş kodları genellikle düşük akü voltajlarının (birçok olası nedeni olabilir), elektrik konektörleri arasındaki kötü bağlantıların veya önceden onarılmış kabloların yanı sıra elektrik konektörlerindeki korozyonun sonucudur. Düşük giriş voltajlarının diğer olası nedenleri arasında satış sonrası bileşenlerin kötü kurulumu, sigortalar, röleler ve anahtarlar gibi düşük kaliteli satış sonrası bileşenler ve belirli bir uygulamada kullanım için derecelendirilmemiş iletkenlerin kullanımını içerebilecek elektrik sisteminin değiştirilmesi yer alır. Bununla birlikte, zayıf bağlantılar genellikle devrenin bazı bölümlerinde yüksek dirençlere neden olur, bu nedenle diyagnostik prosedürü sırasında direnç ve süreklilik kontrollerinin yapılması önemlidir.

Bu Yazı Toplam 962 Defa Okunmuştur.


BENZER KONULAR

 

Yorum Yap


YEMEK


REKLAM