Moringa çayı nedir? Moringa çayının faydaları ve zararları nelerdir? Moringa çayı nasıl demlenir?
Moringa çayı, moringa oleifera bitkisinin yapraklarından yapılır. Moringa ağacı, "Mucize Ağaç" da dahil olmak üzere birçok ortak isimle anılır. Tohum baklalarının şekli nedeniyle "Baget Ağacı" olarak da bilinir. Benzoil ürettiği için yaygın olarak "Ben Yağı Ağacı" olarak da adlandırılır. Ağacın bir başka popüler adı da "Yaban Turpu Ağacı" dır, çünkü kök kısmı yaban turpu gibi tüketilmektedir.
Moringa ağacı, Güneydoğu Asya'daki tropik bölgelere özgüdür. Moringa'nın en büyük yetiştiricisi Hindistan'dır. Ağaç ayrıca Filipinler, Endonezya, Pakistan, Nepal ve Tayvan'da tarımsal ve tıbbi amaçlar için yetiştirilmektedir. Ek olarak; Afrika, Orta Amerika ve Okyanusya'nın bazı bölgelerinde vahşi doğada bulunur.
Moringa çayı, moringa yapraklarının saf sıcak suda demlenmesiyle elde edilen bir bitki çayıdır. Çay, moringa yaprağı tozu ve çay poşetleri kullanılarak da yapılabilir. Doğal olarak kafeinsizdir ve günün her saatinde tüketilebilir.
Moringa çayı, yeşil çaya kıyasla daha az acı ve daha yumuşak bir içime sahiptir. Yüksek sıcaklıklara ve daha uzun demleme sürelerine dayanabilir. Çay, toprak notalarını dengelemek için sıklıkla bal, nane ve tarçın ile tatlandırılır. Genellikle bal, nane ve tarçın ile tatlandırılır.
Moringa tohumu yağı, moringa kökleri ve moringa yapraklarının tümü gerekli vitamin ve besinleri içerir. Araştırmalar, moringa yapraklarının diğer bitki kısımlarına kıyasla en fazla besin değerini içerdiğini gösteriyor.
Çiğ moringa çayı yaprakları çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Moringa yaprağı önemli bir A vitamini, C vitamini (askorbik asit) ve B6 vitamini kaynağıdır. Moringa bitkisinin yaprakları ayrıca beta-karoten ve amino asitler gibi yüksek miktarda temel besin içerir. Yüz gram moringa yaprağı yaklaşık 9 gram protein içerir.
Asya ve Afrika'da moringa ağacına genellikle "Hayat Ağacı" veya "Mucize Ağaç" denir. Bunun nedeni, kuraklığa dayanıklı ağacın besin içeriği ve dayanıklılığının onu en yoksul bölgelerde temel gıda olarak mükemmel bir aday haline getirmesidir. Bitki, besi hayvanlarını beslemek için kullanılabilir ve hatta bazı durumlarda su arıtma için kullanılabilir.
Yoksul ülkelerde yaşayan milyonlarca insan yeteri kadar beslenemezler. Bunun nedeni, savaş, temiz su eksikliği, yetersiz tarım toprakları ve besleyici gıdalara çok az erişim gibi bir dizi faktör olabilir. Moringa yaprakları, açlıkla mücadeleye yardımcı olabilecek ve yetersiz beslenen bireylerin vücut ağırlığını artırmasına yardımcı olabilecek temel vitamin ve minerallerle doludur.
Ek olarak, moringa ağaçlarının yetiştirilmesi yeni iş alanları yaratılmasına yardımcı olabilir. Ağaç o kadar hızlı büyür ki her ay hasat edilebilir. Ağaçlar çok dayanıklıdır, gübrelenmelerine gerek yoktur, bu da bu mahsulün yoksul ülkelerde yetiştirilmesini daha da cazip kılmaktadır.
Moringa oleifera yaprağı özü ve moringa yaprağı tozu gibi bazı moringa ürünlerinin, çiğ veya pişmiş yapraklardan daha az etkili olduğuna dikkat etmek önemlidir. Yetersiz beslenmeyle mücadele etmek için yapraklar genellikle çiğ veya pişmiş olarak tüketilir ve pişmiş ıspanağa benzer şekilde servis edilir.
Moringa yaprakları, vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen çok sayıda antioksidan içerir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri ortadan kaldırmaya ve oksidatif stresin başlamasını önlemeye yardımcı olur. Oksidatif stres, kalp hastalığından Alzheimer hastalığına ve belirli kanser türlerine kadar ciddi hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.
Moringa yapraklarındaki antioksidanlar, beta-karoten ve C vitamini içerir. Bu bileşenlerin antioksidan aktivitesi, hem hayvan çalışmalarında hem de insan denemelerinde daha iyi bağışıklık sağlığı ile ilişkilendirilmiştir. Moringa yaprakları ayrıca bazı kişilerde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek bir antioksidan olan kersetin içerir. Ek olarak, moringa yaprakları, araştırmaların kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini gösteren klorojenik asit içerir.
Enflamasyon, vücudun herhangi bir zarara karşı verdiği normal koruyucu bir yanıttır. Kronik iltihap; ancak yüksek tansiyon, kronik ağrı ve yüksek felç riski gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Çoğu sebze ve bitki ürünü, anti-inflamatuar bileşikler içerir. Bu bileşikler, kimyasal bileşimlerine göre farklı şekilde sınıflandırılır ve bazıları çok daha etkilidir.
Moringa çayı ve moringa tozu, izotiyosiyanatlar olarak bilinen iltihapla savaşan maddeler içerir. Pharmaceutical Biology'de yayınlanan küçük bir hayvan çalışması, moringa özünün iltihaplanmanın neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğunu iddia etmektedir. Sonraki iki laboratuvar çalışması, moringadaki fenolik glikozitlerin ve diğer bileşiklerin immünosupresif ve anti-inflamatuar aktiviteler gösterdiğini bulmuştur.
Birçok yoksul ülkede, su temini söz konusu olduğunda arsenik büyük bir sorundur. Kimyasal ayrıca yeraltı suyuna sızabilir ve gıda ürünlerini kirletebilir. Arsenik toksisitesi semptomları karın ağrısı, kusma ve sulu veya kanlı ishali içerir. Akut arsenik zehirlenmesi, tam organ yetmezliğine neden olarak ölümcül olabilir.
Birkaç küçük çalışma, arsenik zehirlenmesini önlemek için moringa kullanımında umut vaat ettiğini göstermiştir. Bu çalışmalar büyük ölçüde kontrollü laboratuvar deneylerinde ve küçük kemirgen çalışmaları üzerinde yapılmıştır. Arsenik toksisitesi için bir tedavi olarak moringanın kullanımını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Asya Pasifik Tropikal Biyomedikal Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, moringa yaprakları ile diyet takviyesinin arsenik ile ilişkili trigliserit ve glikoz artışlarını engellediği bulundu. Yapraklar ayrıca farelerde arsenik zehirlenmeleri sırasında tipik olarak görülen kolesterol değişikliklerini de engelledi.
Çevresel toksikoloji ve Farmakoloji'de yayınlanan ikinci bir hayvan araştırması, moringa tohumu tozunun arsenik zehirlenmesinden muzdarip sıçanlar üzerinde terapötik etkiler gösterdiğini buldu. Moringa tohumu, sıçanın kanındaki reaktif bir oksijen türü olan sağlıklı glutatyon seviyelerini geri kazanmaya yardımcı oldu.
Bitki çayı tüketmeden önce daima tıbbi tavsiye alın ve bir sağlık uzmanına danışın. Bitkisel çaylar bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve hamile veya emziren kadınlarda yan etkilere neden olabilir.
Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), moringa takviyelerini düzenlememektedir ve herhangi bir moringa bitkisinin hastalık tedavisinde veya hafifletilmesinde kullanımını onaylamamıştır. Bu bitkinin ve elde edilen çayın sağlığa faydalarını belirlemek için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
İçeceğin lezzetinin ve kültürel etkilerinin tadını çıkarmak için moringa çayı için. Moringa çayı içmek istiyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var.
Hamile olan kadınlar moringa ürünlerini tüketmemelidir. Bazı araştırmalar, moringa rizomlarının ve çiçeklerinin, kasılmaları indükleyebilecek ve erken doğumlara veya düşüklere neden olabilecek bileşikler içerdiğini göstermektedir.
Moringa yaprakları, kalp atış hızını azaltabilecek ve kan basıncını etkileyebilecek alkaloidler içerir. Tansiyon ilaçları alıyorsanız veya kalp rahatsızlığınız varsa, moringa çayı içmeden önce doktorunuzla konuşun.
1 fincan sıcak suyu kaynatın. Kaynamış suyun içine 1 adet moringa çayı atın ve 3 ila 5 dakika kadarbekleyin. Demlendikten sonra isteğe bağlı, limon, bal veya zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz.
Yemeklerden 30 dakika önce içilmesi önerilen bu çayı günde 2 fincandan fazla tüketmemekte fayda var. Moringa çayı fazla tüketildiği zaman vücuda mide ekşimesi, bulantı, ishal gibi bir takım zararları oluyor.
Moringa çayı batı dünyasında nispeten yeni bir çaydır. Son derece besleyici doğası sayesinde dünyanın diğer bölgelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Araştırmalar, çay ve yaprakların sağlığı iyileştirebilecek bileşikler içerdiğini gösteriyor. Çay ve diğer moringa ürünleri için bu faydaları belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Daha fazla araştırma yapılana kadar, enfes tadı ve eşsiz aroması için moringa çayının tadını çıkarın. İçeceği hazırla ve rahat bir yere yerleş ve birkaç dakikalık rahatlamanın tadını çıkar.
Bu Yazı Toplam 566 Defa Okunmuştur.